Uyumadan önce dişlerini fırçalamayan yandı! Bakın neye sebep oluyor

Diş sağlığınız sadece ağızda kalmaz aynı zamanda genel sağlığınızla da bağlantılıdır. Akciğer ve yoğun bakım uzmanı Dr. Neena Chandrasekaran, yatmadan önce dişlerinizi fırçalamamanın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Chandrasekaran, bu alışkanlığın atlanmasının felç ve hipertansiyon risklerini artırabileceği konusuna dikkat çekti. 

Dr. Chandrasekaran, diş sağlığıyla ilgili birçok kişinin bilmediği önemli bir konuyla ilgili “Eğer uyumadan önce dişlerinizi fırçalamazsanız, kardiyovasküler hastalık riski artar.” ifadelerine yer verdi. 

GECELERİ DİŞ FIRÇALAMAMAK NEYE SEBEP OLUR? 

Dr. Chandrasekaran gece boyunca tükürük üretiminin azalmasının, ağız ve diş etlerindeki bakterilerin temizlenmesini zorlaştırdığını söyledi. Bu durumda dişlerde ve diş etlerinde bakteri birikmesine, plak oluşumuna yol açar. Plak, diş eti hastalıkları ve çürüklerin başlıca nedenidir ve buradaki bakteriler kolayca kan dolaşımına geçerken, damarlarımıza ve atardamarlarımıza zarar verebilir.

Bu durum, damar tıkanıklığı, damar sertliği, enfeksiyonlar, iltihaplanma gibi sağlık sorunlarına yol açabilir ve felç veya yüksek tansiyon riskini artırabilir. Damar sertleşmesi, atardamarların daralması ve kanın akışını zorlaştırması durumudur. Bu, kalp krizi ve felç riskini ciddi şekilde artırır, erken belirtileri genellikle görülmeyebilir fakat zamanla göğüs ağrısı, nefes darlığı, egzersiz sırasında bacak ve kollarınızda ağrı, sürekli yorgunluk ve kafa karışıklığı gibi şikayetler ortaya çıkabilir.

 

Related Posts

Alzheimer’a umut olacak keşif!

Alzheimer hastalığında umut olabilecek keşif…Prof. Dr. Konuk, “Sıradaki hedefimiz, bu mekanizmayı düzenleyecek mümkünse bitkisel bir molekül bulmak. Başarırsak, o kişi Alzheimer’a yakalanmayacak.” dedi.

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına 6 haftada yaklaşık 5 milyon kişi katıldı

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde hayata geçirilen “İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasının ilk 6 haftasında, 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin yapıldığını bildirdi. Ölçümler sonucunda, 2 milyon 985 bin 25 kişinin vücut kitle indeksinin, normal kilo aralığının üzerinde olduğu tespit edildi

Hem şekerli hem faydalı: Dondurmanın şaşırtıcı etkisi

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurma, serinletici tadıyla küçük büyük herkesin favori lezzetleri arasında yer alıyor. Ancak bu tatlı kaçamağın sağlık üzerindeki etkileri, yıllardır tartışma konusu. “Şekerli olduğu için zararlı” düşüncesi olsa da uzmanlar tersini söylüyor.

“e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi”ne yeni özellikler eklendi

“e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi”ne yeni özellikler eklendi

Kalp krizlerinin sabah saatlerinde daha fazla yaşanmasının sebebi işte bu!

Araştırmalar, sabah saatlerinde kalp krizi riskinin %40 daha yüksek olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre bu durumun arkasında tek bir neden yok. İşte o sebepler…

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.