ABD Senatosu’nda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’da kalıcı barış için samimi müzakerelere zorlanmasını hedefleyen yeni yasa tasarısı, iki partinin desteğiyle hızla ilerliyor. Tasarı, Moskova’nın ekonomik yapısını hedef alan ağır yaptırımlar içeriyor.
TÜRKİYE VE AB ÜLKELERİ RİSK ALTINDA
Lindsey Graham ve Richard Blumenthal tarafından sunulan yasa önerisi, sadece Rusya’yı değil, onunla enerji ticareti yapan Türkiye ve Avrupa ülkelerini de etkileyebilir.
‘BU YASA RUSYA’YI DÜNYADAN İZOLE EDECEK’
Senatör Graham, “Bu yasa Rusya’yı dünyadan izole edecek. Rusya’nın zulümlerine destek veren ülkelere sert gümrük vergileri getirerek onu adeta bir ticaret adasına çevirecek” şeklinde konuştu.
RUS ENERJİSİYLE TİCARET YAPAN ÜLKELER HEDEFTE
Yasa teklifi, Kremlin’e karşı birincil yaptırımlar ve ikincil gümrük vergileri içeriyor. Özellikle Rus enerji ticaretine odaklanan tasarı, enerji ürünleriyle alakalı ülkelere yüksek gümrük vergileri uygulanmasını öneriyor.
UYGULAMADA LOJİSTİK ZORLUKLAR BEKLENİYOR
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nden Maria Shagina, buna ilişkin olarak, bu tür bir verginin pratikte zor olabileceğini, Türkiye ve Hindistan gibi ABD’nin stratejik ortakları da etkilenecek ülkeler arasında bulunduğunu belirtti.
YASA, ÇİN’İ DOĞRUDAN SORUMLU TUTUYOR
Senatörlere göre, yasa “Gölge filodan ucuz Rus petrolü satın alarak Putin’in savaş makinesini destekleyen Çin’i sorumlu tutmayı” amaçlıyor. Pekin’in Moskova ile yürüttüğü “sınır tanımayan ortaklık”, Brüksel’de endişeyle karşılanıyor.
ENERJİDEKİ BAĞIMLILIK, YAPTIRIMLARIN ÖNÜNDE ENGEL
Moskova halihazırda Türkiye’ye Mavi Akım ve TürkAkım boru hatları aracılığıyla doğal gaz sağlarken, TürkAkım projesiyle Avrupa’ya gaz arzı yapıyor. AB ise Rus fosil yakıtlarına Ukrayna’ya askeri destekten daha fazla bütçe ayırmış durumda.