TÜİK açıkladı: Seyahat amaçları ve harcamalar değişti!

TÜİK Verilerine Göre Türkiye’deki Seyahatlerin Durumu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2024 yılının 4. çeyreğinde yurtiçinde ikamet eden 9 milyon 528 bin kişi seyahate çıktı. Bir önceki yıla göre %0,4’lük bir azalma yaşanmasına rağmen, toplam geceleme sayısı 76 milyon 576 bin olarak kaydedildi. Ortalama geceleme süresi ise 6,7 gece olarak belirlendi.

Yıllık Seyahat Sayısı ve Harcamaların Artışı

2024 yılı boyunca Türkiye’deki seyahat sayısı, bir önceki yıla göre %8,7 artarak 66 milyon 836 bin olarak gerçekleşti. Seyahate çıkanların geceleme sayısı ise %2,3 artarak 484 milyon 141 bin gecelemeye ulaştı. Toplamda ise 66 milyar 40 milyon 991 bin TL harcama yapıldı ve seyahat başına ortalama harcama 5 bin 759 TL olarak hesaplandı.

Seyahat Harcamalarında Önemli Artış

2024 yılının 4. çeyreğinde yurtiçinde yapılan seyahatlerde toplam harcama bir önceki yıla göre %44,4 artarak 66 milyar 40 milyon 991 bin TL’ye yükseldi. Bu harcamaların %93’ü kişisel harcamalardan oluşurken, %7’si paket tur harcamalarından geldi. Seyahat başına yapılan ortalama harcama ise 5 bin 759 TL olarak kaydedildi.

Seyahat Harcamalarının Dağılımı

2024 yılının 4. çeyreğinde en fazla harcama yapılan kategori %33,8 ile yeme ve içme harcamaları oldu. Ulaştırma harcamaları %27,7 ve konaklama harcamaları ise %12,1 ile sıralandı. Yeme ve içme harcamalarında %61,4, ulaştırma harcamalarında %33,6 ve konaklama harcamalarında ise %50,3’lük bir artış yaşandı.

En çok tercih edilen seyahat amacı %63,1 ile yakınları ziyaret etmek olurken, onu %25,6 ile “gezi, eğlence, tatil” ve %6,5 ile “sağlık” amacı takip etti. Yıllık bazda değerlendirildiğinde ise en çok tercih edilen seyahat amacı %57,2 ile yakınları ziyaret etmek olarak belirlendi.

En Çok Tercih Edilen Konaklama Türleri

2024 yılının 4. çeyreğinde seyahate çıkanlar, en çok “arkadaş veya akraba evinde” konakladı. Bu konaklama türü 53 milyon 250 bin geceleme ile ilk sırada yer alırken, onu sırasıyla 13 milyon 292 bin geceleme ile “kendi evi” ve 5 milyon 218 bin geceleme ile “otel” takip etti. Yıllık bazda en çok tercih edilen konaklama yerleri ise sırasıyla “arkadaş veya akraba evleri”, “kendi evleri” ve “oteller” oldu.

Related Posts

İslam Memiş kötü haberi verdi! Petrole zam ne demek? Altın daha da yükselir mi?

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, petrol fiyatlarına gelen zammın sadece ulaşıma gelecek bir zam olmadığını, iğneden ipliğe her şeyin zamlanacağının işareti olduğunu söyledi. İslam Memiş, İsrail İran gerilimi sonrası altın yatırımcısının …

Kuzey Anadolu’ya hızlı tren geliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Ankara-Kırıkkale-Çorum-Samsun Hızlı Tren Hattı’nın 120 kilometrelik Kırıkkale (Delice)-Çorum etabının temel atma töreninde konuştu. Bakan Uraloğlu, “Proje, Ankara merkezli düşündüğümüzde Türkiye’nin kuzeyine yapılan ilk hızlı tren ile yolcu taşımacılığı projesi olarak tarihe geçecek.” dedi. Uraloğlu, Çorum-Merzifon-Samsun kesimlerinin de tamamlanmasıyla; Ankara-Samsun arası seyahat süresinin 2,5 saat olacağını, yılda 12 milyon yolcu ve 14 milyon ton yük taşınacağını da bildirdi.

Milyonlarca emekliyi sıfır zam korkusu sardı. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler açıkladı

Temmuz ayı zam dönemi yaklaşırken, yaklaşık 2.5 milyon emekli sıfır zam riskiyle karşı karşıya. SGK mevzuatına göre, emekli maaş zamları yalnızca kök maaşlara uygulanıyor. Kök maaşı 14 bin 469 TL’nin altında olup hazine desteğiyle bu rakamı alan …

OPEC: Petrol piyasasında mevcut arz koşullarında müdahaleye gerek yok

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), halihazırda mevcut arz ve piyasa koşullarında olağanüstü önlemler alınmasını gerektirecek bir durum olmadığını, piyasanın istikrarlı olduğunu belirtti.

İsrail’in İran’a saldırmasından sonra petrol fiyatları uçuşa geçti

Petrol fiyatları, İsrail’in İran’a saldırı düzenlemesinin ardından yüzde 7’den fazla yükseldi.

TÜİK sanayi üretimi verilerini açıkladı

Sanayinin alt sektörleri (2021=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2025 yılı Nisan ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %1,3 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi %3,0 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %8,8 arttı.