SGK başvurularında 6 ay kuralı! Çoğu kişi bu yüzden haksız duruma düşüyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başvuruları Ve Hukuki Süreç: Önemli Bilgiler

Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yapılan başvurular, birçok kişinin temel haklarını elde etme yolundaki en önemli ve kritik adımlardan biridir. Ancak başvuruların hukuki süreci, birçok kişiyi yanlış anlamlarla karşı karşıya bırakabiliyor. SGK uzmanı Özgür Erdursun’un aktardığı bilgilere göre, başvuruların reddedilmesi veya cevapsız bırakılması durumunda, başvuru sahiplerinin dava açma süresi oldukça kritik bir dönemi işaret ediyor.

Özgür Erdusun’un Dünya Gazetesi’nde kaleme aldığı köşe yazısında, Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarına göre, SGK’ya yapılan başvuruların reddi veya zımni ret (cevapsızlık) durumlardında, başvuru sahibinin “menkul süresi” içinde dava açması gerektiğine dikkat çekiyor.

Bu sınırlanan makul süre, Yargıtay tarafından 3+3 ay olarak belirlenmiş durumda. İlk 3 aylık süre, SGK’nın başvuruya yanıt verme süresi olarak kabul ediliyor. Eğer SGK 3 ay içerisinde cevap vermezse, bu durum “zımni ret” sayılıyor. Ardından gelen ikinci 3 aylık süre ise, bu zımni ret işlemine karşı dava açma hakkı tanıyor.

Bu durumda, toplamda 6 ay içinde SGK’dan yanıt alamayan bir kişi, hukuki haklarını kaybetmemek için hızlıca yargıya başvurmak zorunda. Ancak birçok kişi, SGK’nın cevapsız kalmasını “işlem yapılmadı” olarak değerlendirerek, dava açma süresini kaçırabiliyor. Oysa, Yargıtay’a göre SGK’nın 3 ay içinde yanıt vermemesi, cevapsızlık anlamına geliyor ve bu durum başvuru sahibinin dava açma hakkını tehlikeye atabiliyor.

“HAKLI OLMAK HER ZAMAN HAK SAHİBİ OLMAK ANLAMINA GELMEZ”

Özgür Erdursun, SGK başvurularında sürelerin önemine dikkat çekiyor. SGK’dan gelen cevapsızlık, resmi olmayan ifadelerle karşılaşıldığında veya “değerlendiriliyor” denildiğinde dava açma süresi geçmeden harekete geçilmesi gerektiğini vurguluyor. Yasal süreyi geçirmemek, hak kayıplarını engellemek için büyük önem taşıyor. Özellikle emeklilik, malullük veya hizmet tespiti gibi başvurularda, 3+3 aylık süreyi kaçırmamak, kişilerin haklarını elde edebilmesi için hayati bir zorunluluk. Unutmayın, “haklı olmak” her zaman “hak sahibi olmak” anlamına gelmez.

Related Posts

Türkiye’yi de etkileyebilir: ABD’den Rus gazı kullanan ülkelere dev gümrük vergisi!

ABD Senatosu’nda sunulan yeni yasa tasarısı Rusya’yı izole etmeyi ve enerji ticaretine ağır yaptırımlar getirmeyi amaçlıyor. Tasarı, Türkiye ve Avrupa ülkelerini de yakından ilgilendiriyor. Transatlantik ilişkilerde yeni bir gerilim dalgası doğabilir.

ABD’de mortgage faizleri cep yakıyor

Mortgage Bankalar Birliği (MBA), 23 Mayıs’ta sona eren haftaya ilişkin mortgage verilerini açıkladı. Buna göre, mortgage başvuruları geçen hafta önceki haftaya kıyasla yüzde 1,2 düştü. Bu dönemde konut satın almaya yönelik başvurular yüzde 3 artarken …

Asgari ücrete ara zam talebi yükseliyor: Bakan ‘erken’ demişti ama DİSK ‘acil’ çağrı yaptı!

Milyonlarca ücretli çalışanın gündeminde asgari ücrete ara zam var. Yüksek enflasyon karşısında eriyen asgari ücret, Türkiye’de artık normla ücret noktasına getirilirken, açlık sınırının da altında kaldı. IŞIKHAN: ŞUAN İÇİN ÇOK ERKEN Emekçiler ve …

Kurban Bayramı öncesinde marketlerde fiyat ve etiket denetimi yapıldı

Ticaret Bakanlığı ekipleri, Kurban Bayramı öncesinde marketlerde etiket ve haksız fiyat artışına yönelik denetim gerçekleştirdi.

Küresel petrol piyasasına yeni oyuncu geliyor: “Petrolümüz var gazımız var”

Güney Afrika Maden Bakanı Gwede Mantashe, hükümetin önceliğinin büyüme odaklı olduğunu belirterek, “Eğer petrol ve gaz rezervlerimizi kullanırsak ülkemiz yıllık yüzde 5 ile yüzde 8 arasında bir büyüme sağlayabilir. Petrolümüz var, gazımız var …

Sofralık yumurta ihracatında düzenleme

Türk Silahlı Kuvvetleri, dış temsilcilikler ve insani yardım amaçlı ihracatlar kapsamında gerçekleştirilecek tüm yumurta ihracatları, kilogram başına 1,5 dolar olarak uygulanan destekleme ve fiyat istikrar fonu kesintisinden muaf olacak.