Sayı 4 milyonun üzerinde: ‘Sessiz sessiz’ ölüyorlar

DSÖ: Dünya Genelinde 652 Milyon Kişi Solunum Yolu Hastalıklarından Etkileniyor

Uluslararası Solunum Dernekleri Forumu raporuna göre, her yıl dünya genelinde 652 milyon insan solunum yolu hastalıklarından etkileniyor. Ancak bu kadar büyük bir sorun olmasına rağmen, medya genellikle bu hastalıklara yeterince dikkat çekmiyor.

Mexico City’de DSÖ ve Pace Üniversitesi tarafından düzenlenen bir çalıştayda, bu sessizlik konuşuldu. Sağlık muhabirleri, medyanın kronik solunum yolu hastalıklarını görmezden gelmesinde sansasyonel haber arayışının ve siyasi ilgisizliğin önemli rol oynadığını ifade etti. Haber değeri düşük görülen kronik hastalıklar genellikle göz ardı ediliyor.

Hava Kirliliği Kronik Hastalıkları Derinleştiriyor

Euronews’ün aktardığı habere göre; Mexico City, yüksek rakımı ve çevresini saran kirli hava nedeniyle bu hastalıkların etkisini artırıyor. Bu durum KOAH ve astım gibi hastalıkların daha kötüleşmesine yol açıyor. DSÖ verilerine göre, dünya genelinde hava kirliliği, KOAH ile ilişkili ölümlerin yüzde 25’ine, akciğer kanseri ölümlerinin ise yüzde 16’sına neden oluyor.

Sigaranın Gölgesinde Damgalanma

Yüksek gelirli ülkelerde KOAH vakalarının çoğu sigara içme alışkanlığından kaynaklanıyor. Ancak bu durum hastaların damgalanmasına neden oluyor. Sigara içme alışkanlığı olanların hastalığı hak ettikleri şeklinde algılanması, KOAH’ın medya ve kamuoyundaki görünürlüğünü azaltıyor. Oysa küresel sigara kullanımı azalıyor; Türkiye’de yüzde 30,7 oranındayken Meksika’da yüzde 15,6 seviyelerine düşmüş durumda.

E-Sigaralar da Riskli

Çalıştayda ele alınan bir diğer konu da elektronik sigaraların potansiyel riskleri oldu. E-sigara kullanıcılarının KOAH’a yakalanma olasılığı yüzde 53 daha yüksek. “EVALI” olarak adlandırılan ciddi akciğer hasarları ve ölümcül vakalar elektronik sigaralarla ilişkilendiriliyor.

Kadınlar Biyokütle Yakıtlarıyla Zehirleniyor

Dünya genelinde hala 3 milyar insan odun, kömür ve gübre gibi biyokütle yakıtlarını yakarak yemek pişiriyor. Bu durum özellikle kadınları olumsuz etkiliyor. Özellikle Meksika gibi ülkelerde kadınlar hala odun ateşiyle yemek pişiriyor ve bu durum KOAH riskini artırıyor.

İlaç Erişimi Krizi: Eczanelerin Yüzde 30’unda İlaçlar Bulunmuyor

FIRS’ın raporuna göre, astım ve KOAH hastalarının kullandığı ‘inhaler’ ilaçlar dünya genelinde erişilebilir değil. Eczanelerin sadece yüzde 30’unda ve hastanelerin yüzde 36’sında bu ilaçlar bulunabiliyor. DSÖ’nün belirlediği hedef ise yüzde 80 erişim sağlamak.

Çözüm: Sağlık Sistemlerini Güçlendirmek

DSÖ temsilcisi José Luis Castro, inhaler erişimini artırmanın önemine vurgu yaptı. Ancak sadece ilaç değil, aynı zamanda birincil sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Doğru teşhis ve etkili tedavi için sistemik yatırımların yapılmasının önemli olduğunu dile getirdi.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı. 

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!

Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir