Lider olmak istiyorlar! Çin, Ar-Ge’ye 55 milyar dolarlık bütçe ayırdı!

Çin, Bilim ve Teknoloji Harcamalarına Yeniden Yatırım Yapıyor

Çin Maliye Bakanlığı, 2025 yılı merkezi bütçesinde bilim ve teknoloji harcamalarının 2024’e kıyasla yüzde 10 artırılarak 398,12 milyar yuana (55 milyar dolar) çıkarıldığını duyurdu. Bu artış, ulusal savunma ve borç faiz ödemelerinin ardından en büyük üçüncü bütçe kalemini oluşturuyor.

Ar-Ge Harcamalarında Önemli Artış

Bilim ve teknolojiye ayrılan bütçede yapılan yüzde 10’luk artış, yani 5 milyar dolarlık ek yatırım, Çin’in ulusal Ar-Ge çalışmalarını hızlandırmayı amaçlıyor.

Bu yatırım özellikle yarı iletkenler ve yapay zeka gibi alanlarda ‘kendine yeterlilik’ planlarının bir parçası olarak dikkat çekiyor. Yeni projeler başlatmak yerine, söz konusu fon mevcut projelerin geliştirilmesine odaklanacak.

2024 yılında Çin, bilim ve teknoloji harcamaları için 361,9 milyar yuan ayrılmış ve bu hedefin yüzde 97,6’sına ulaşılmıştı.

Geçen yıl, özellikle stratejik sektörlerdeki (yarı iletkenler, yapay zeka ve uzay araştırmaları gibi) projelere büyük destek verildi. Ayrıca, KOBİ’lere yönelik finansman garanti fonları aracılığıyla yenilikçi girişimleri destekleyen programlar uygulandı ve teknoloji şirketlerine vergi indirimleri ve sübvansiyonlar sunuldu.

Geleceğe Yatırım

Çin, Ar-Ge harcamalarını ‘Bilim ve Teknoloji İnovasyonu 2030’ büyük projelerine yönlendirerek entegre devreler, yapay zeka ve kuantum bilişim gibi kritik alanlara odaklanmayı planlıyor.

Uzun vadeli temel araştırmalar genellikle yıllarca somut geri dönüş alınamayacak projeler olarak görülse de, Çin bu alanlara yatırım yaparak küresel rekabet gücünü artırmayı hedefliyor. Bu adım, Çin’in ABD ile süregelen teknolojik rekabetinde de kritik bir rol oynuyor.

Çin’in ekonomisinin yavaşladığı bir dönemde, bu büyük yatırımlar ekonomik canlanmayı destekleyen bir strateji olarak görülüyor. Hükümet, doğrudan ekonomik teşvikler yerine, bilim ve teknoloji alanlarına yapılan büyük yatırımlar aracılığıyla uzun vadeli ekonomik ve teknolojik kalkınmayı desteklemeyi amaçlıyor.

Related Posts

İnsanlık buna hazır değil: Dünyanın ilk Güneş fırtınası tatbikatı

Güneş fırtınasına hazırlık için ilk tatbikat gerçekleştirildi. Bu tatbikat, insanların uzay kaynaklı bir acil duruma hazır olmadığını ortaya koydu.

Teksas, 18 yaş altına sosyal medyayı yasaklamak üzere

Tasarıyı senatoya sunan temsilci, sosyal medyayı “çocukların yasal olarak erişebildiği en zararlı ürün” olarak nitelendiriyor.

Evren simülasyon mu? Kütleçekimiyle uzmanların açıklamaları

İngiltere’nin Portsmouth Üniversitesi’nde görev yapan fizikçi Dr. Melvin Vopson, evrenin bir bilgisayar simülasyonu olabileceği yönündeki tartışmaları yeniden alevlendiren bir çalışma yayımladı. AIP Advances dergisinde yer alan makalesinde Vopson …

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası Bodrum’da yapılacak

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası yarın Muğla’nın Bodrum ilçesinde başlayacak.

Karting heyecanı İstanbul’da başlıyor

2025 MOTUL Türkiye Karting Şampiyonası’nın 2. ayağı, 10-11 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek. Organizasyon, 10 Mayıs Cumartesi günü antrenman seanslarıyla başlayacak. 11 Mayıs Pazar günü ise saat 10.00’da yarı final, saat 13.00’te ise final yarışları gerçekleştirilecek.

Öğrenciler için büyük endişe: Yapay Zeka eğitim sistemini öldürüyor mu?

Günümüzde yüzlerce ceşidini görmeye başladığımız yapay zeka getirdiği faydaların yanı sıra büyük bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor: Tembellik!