Hollanda ticaret fazlasında düşüş

Hollanda Ticaret Fazlasında Düşüş Gözlendi

Hollanda’nın Mart ayında ticaret fazlası, geçen yılın aynı dönemine göre gerileyerek 13,33 milyar avrodan 12,45 milyar avroya indi. Hollanda Merkez İstatistik Kurumu (CBS) verilerine göre, ithalat yıllık bazda yüzde 3,7 artarak 59,15 milyar avroya ulaştı. Hem Avrupa Birliği ülkelerinden yapılan alımlardaki yüzde 3,3’lük yükseliş hem de AB dışı ülkelerden yapılan ithalattaki yüzde 4’lük artış, ithalatı olumlu etkiledi. İthalatta özellikle gıda ve canlı hayvanlar yüzde 18, hammadde yüzde 8,2 ve kimyasal ürünlerde yüzde 14,1 artış dikkat çekti.

Fransa’da İşsizlik Oranları Açıklandı

İhracatta Büyüme Ancak Ticaret Fazlası Daraldı

Mart ayında ihracat yüzde 1,7 büyüyerek 71,6 milyar avroya çıktı. İhracat artışı hem AB ülkelerine yüzde 0,9 hem de AB dışı ülkelere yüzde 3 olarak gerçekleşti. Gıda ve canlı hayvanlar ihracatında yüzde 11,4, hayvansal ve bitkisel yağlarda yüzde 12,8 ve kimyasal ürünlerde yüzde 10,4 oranında artış gözlemlendi. Ancak ihracattaki artış, ithalatın gerisinde kalarak ticaret fazlasının daralmasına neden oldu.

1 Milyon Liranın Faiz Getirisi Uçtu. Bir Banka Rakiplerini Geride Bıraktı

Yılın İlk Çeyreğinde Ticaret Fazlası Daraldı

2025 yılının ilk üç ayında Hollanda’nın ticaret fazlası 34,43 milyar avro olarak kaydedildi. Bu rakam, 2024’ün aynı dönemindeki 36,45 milyar avro seviyesinden geriledi. Ticaret açığına yönelik bu trend, ülkenin dış ticaretinde daha dengeli ancak daha sınırlı bir büyümeye işaret ediyor.

Hollanda, özellikle kimya, gıda ve hammadde sektörlerinde güçlü bir ticaret hacmine sahip. Ancak küresel piyasalardaki belirsizlikler, tedarik zincirindeki aksaklıklar ve artan enerji maliyetleri, ihracat artışını yavaşlatırken, ithalat talebini yükseltti. Uzmanlar, ekonomik dengelerin korunması için Hollanda’nın dış ticaret stratejilerinde çeşitlendirme ve yüksek katma değerli ürünlere odaklanmasının önemini vurguluyor.

Related Posts

Merkez Bankası: Dükkan ve ofis kirası artışı enflasyonun gerisinde kaldı

Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre ticari gayrimenkulde fiyatlar yıllık bazda yükselse de enflasyonun gerisinde kaldı. Türkiye genelinde dükkan ve ofis fiyatları reel olarak gerilerken, en yüksek artış Ankara’da kaydedildi.

Bankacılık sektörünün mevduatı azaldı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 9 Mayıs ile biten haftada önceki haftaya göre 19 milyar 284 milyon 192 bin lira azalarak 22 trilyon 582 milyar 264 milyon 75 bin liraya geriledi.

Petrol fiyatları düşüyor! Akaryakıta indirim gelecek mi?

Brent petrolün düşüşü ardından gözler akaryakıta çevrildi. Geçtiğimiz günlerde petrolde yaşanan artıştan sonra benzine 1 lira 50 kuruş, motorine ise 1 lira 30 kuruş zam gelmişti. Peki petroldaki bu düşüşün ardından akaryakıta indirim gelecek mi …

Sanayi üretimi artışa geçti

Avro Bölgesi’nde sanayi üretimi, mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,6 yükseldi. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Avro Bölgesi’nin mart ayı mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi verilerini açıkladı. Buna göre, Avro …

Müdür ve öğretmen iki gün arayla hayatını kaybetti: Ölüm nedeninde ortak acı detay

Sakarya’da bir ilkokulda görev yapan okul müdürü ile öğretmen iki gün arayla hayatını kaybetti. İki eğitimcinin de ölümü büyük üzüntüye neden olurken ölüm nedeninde ise ortak acı bir detay ortaya çıktı. Müdür ve öğretmenin kanser nedeniyle hayatını kaybettiği öğrenildi.

Almanya’daki Ford fabrikasında grev: Üretim durdu

Almanya’nın Köln kentinde 1930’dan bu yana üretim yapan ve 11 bin 500 kişinin çalıştığı Ford fabrikasında işçiler, greve başladı.