Elektrikli arabalar benzinli arabalar kadar uzun süre dayanabilir mi?

Akülü Elektrikli Araçların Ortalama Ömrü 18,4 Yıl Olabilir

Birmingham Üniversitesi ve London School of Economics’ten bilim adamlarının yürüttüğü araştırmada, 30 milyon araca ilişkin veriler de dahil olmak üzere 300 milyondan fazla kayıt analiz edildi.

Yayınlanan çalışma, elektrikli araç teknolojisinin ne kadar ilerlediğinin ilginç bir göstergesi. Yine de bilim insanları, bu araçların uzun vadeli potansiyelini tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu konusunda uyarıyor.

Araştırma, ana veri seti olarak Birleşik Krallık’tan anonimleştirilmiş teknik inceleme verilerini kullandı. Bu, bilim adamlarının 2005’ten 2022’ye kadar olan kayıtlara bakmasına olanak tanıdı. Bu kayıtlar, her bir arabanın ömrünün sonuna ne zaman ulaştığını ve her birinin ne tür güç aktarma organlarını kullandığını ortaya çıkaracak kadar ayrıntılı.

AYRINTILI ÇALIŞMANIN SONUÇLARI:

Çalışmada, “Bataryalı elektrikli araçlar, geleneksel olarak daha az güvenilir olan daha yeni bir teknolojiyi temsil etse de, hızla geliştiler. Dolayısıyla en yeni pilli elektrikli araçların, aynı grup içindeki ortalama araçlardan daha uzun ömürlü olması bekleniyor” sonucuna varıldı.

Araştırmaya göre modern bir akülü elektrikli aracın ortalama ömrü 18,4 yıl ve hurdaya hazır hale gelmeden önce 200.000 km yol kat edebiliyor.

Karşılaştırıldığında, benzinli otomobiller ortalama 18,7 yıl gibi biraz daha uzun bir ömre sahip olma eğilimindedir ancak 187.000 km civarında daha az kilometre kat ederler. Buna karşılık, dizel otomobillerin ömrü 16,3 yıl gibi daha kısadır ancak bunu önemli ölçüde daha yüksek kilometre performansıyla telafi eder, genellikle “emekliliğe” ulaşmadan önce yaklaşık 410.000 km’ye ulaşır.

Araştırmanın en ilginç bulgularından biri de akülü elektrikli araçların güvenilirlik açısından ne kadar hızlı ilerlediğidir. Çalışma, her üretim yılı için arıza olasılığının yüzde 12 oranında düştüğünü buldu; bu rakam, benzinli motorlu araçlarda yüzde 6,7 ve dizelde ise yalnızca yüzde 1,9 oranından önemli ölçüde daha yüksekti.

Araştırmanın ortak yazarı Dr. Viet Nguyen-Tien şunları söyledi: “Bulgularımız, elektrikli araçların ömrü ve çevresel etkileri hakkında kritik bilgiler sağlıyor. Artık sadece bir niş seçenek değil, akülü elektrikli araçlar, geleneksel araçlara uygun bir alternatif ve sıfır karbonlu bir geleceğe ulaşma yolunda önemli bir adımdır.

Related Posts

TÜİK açıkladı: Haziran’da en çok o kazandırdı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2025 Haziran ayına ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı. Haziranda aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan Devlet İç Borçlanma Senetleri’nde (DİBS) oldu. Aylık en yüksek reel …

Bodrum’da lahmacun fiyatlarına yeni rakip! Tatilciler isyanda

Bodrum bu kez lahmacun fiyatlarıyla değil fahiş otopark ücretleri ile gündeme geldi.

İstanbul’da yaşamanın bedeli 90 bin TL’yi geçti!

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), 2025 yılı Haziran ayına ilişkin “İstanbul’da Yaşam Maliyeti” araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Rapora göre, İstanbul’da yaşamanın bedeli geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47,13 oranında arttı. Dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 93 bin 465 TL’ye ulaştı.

Turizmde pazar günü de çalışmanın önünü açan düzenleme komisyondan geçti: İşçiye ‘kölelik’ dayatması

Turizm sektöründe işçilere pazar günü çalıştırılma zorunluluğu getirildi. Türk-İş ve Hak-İş’in anayasa ve uluslararası normlara aykırı olduğunu belirttiği düzenleme, işçilerin dinlenme hakkını ortadan kaldırarak adeta ‘kölelik’ dayatması getiriyor. İktidar, sendikaların tüm itirazlarına rağmen maddeyi komisyondan geçirdi.

İstanbul’da yaşamanın maliyeti belli oldu

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), tarafından yapılan araştırmanın sonuçları çarpıcı. İPA, Haziran 2025’e ilişkin “İstanbul’da Yaşam Maliyeti” araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Verilere göre, İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam …

Akaryakıt, sigara ve içkiye yapılacak ÖTV zammı belli oldu

Akaryakıt, sigara ve içkiye yapılacak ÖTV zammı belli oldu