Diyarbakır’da zihinsel engelli ikiz kardeşler Buket ve Besna Oral, Manisiz Ömür Merkezi’nde oluşturulan koroda birlikte müzik söylüyor.
Merkez Kayapınar Belediyesi Huzurevleri Manisiz Hayat Merkezi’nde, engellilerin sanat ve spor kurslarına katılarak toplumsallaşmaları sağlanıyor.
Bu kapsamda oluşturulan “Engelsiz Koro”daki 8 zihinsel engelli genç, müzik eğitmeni Mustafa Çakmak’ın çaldığı keman eşliğinde özel günlerde sahne almak için hazırlık yapıyor.
Koroda yer alan 28 yaşındaki zihinsel engelli ikizler Buket ve Besna Oral, meskende birlikte söyledikleri müzikleri artık sahnede de söylüyor.
“Benim için dünya müzikle anlamlı”
Buket Oral, AA muhabirine, merkeze gelmeden evvel vaktinin birçoklarını meskende televizyon izleyerek, telefonda oyunlar oynayarak geçirdiğini söyledi.
Evde kardeşi ile aile bireylerine müzik söylediklerini tabir eden Oral, merkeze geldikten sonra koroya katıldığını, canlı olarak insanların karşısında müzik söylemenin heyecanını yaşadıklarını belirtti.
Koro halinde müzik söyleyerek çok hoş vakit geçirdiklerini anlatan Oral, şöyle dedi:
“Burada hayatım çok hoş geçiyor. Hocalarımız sayesinde müziğe alıştık. Kardeşimle bir arada müziklere eşlik ediyoruz. Sahneye çıkacağız, onun heyecanı var. Provalar çok hoş geçiyor. Müziği seviyorum, dünyama renk katıyor. Benim için dünya müzikle manalı. Evvelce içimize kapanıktık fakat artık ise açıldık. zira müzik bizim umudumuz, tutkumuz oldu.”
“Şarkı söylemek çok güzel”
Besna Oral da müzik söylemeyi çok sevdiğini, kardeşi ile sık sık müzik söylediklerini aktardı.
Merkeze geldikten sonra yeni arkadaşlar ve aktiviteler ile tanıştığını anlatan Oral, bu aktiviteler ortasında en güzelinin manisiz koroya katılmak olduğunu kaydetti.
İkiz kardeşiyle müzik söylemenin de başka bir heyecan ve hoşluğu olduğunu aktaran Oral, “Şarkı söylemek çok hoş. Kardeşimle birlikte müzik söylüyoruz. Burada öğrendiklerimizi konutta de uyguluyoruz.” sözlerini kullandı.
???????Müzik eğitmeni Mustafa Çakmak, merkezdeki engellilere müzik eğitimi verdiğini söyledi.
Engellileri topluma kazandırmak ve toplumsallaşmalarını sağlamak emeliyle çalıştıklarını belirten Çakmak, müzik eğitiminin yanı sıra koro oluşturduklarını anlattı.
Öğrencilerin müzik söylemeye ilgi duyduğunu anlatan Çakmak, şöyle konuştu:
“Müzik eğitiminin yanı sıra koro aktivitemiz oluyor. Müzik eğitimi çok kolay olmuyor fakat müzik söylemede daha başarılılar. Ritim, nota derslerimizde çok sıkılıyorlar, bir an evvel bitmesini istiyorlar fakat müzik söylemeye gelince çok daha heyecanlı ve keyifli oluyorlar. Besna ve Buket müzik konusunda çok heyecanlı, müzik söylemeyi çok seviyorlar. Onlar memnun olunca biz de memnun oluyoruz, daha çok çalışmak istiyoruz.”