Ani hava değişimi psikolojinizi bozabilir!

Hava Değişikliklerinin Psikolojimize Etkisi

Klinik Psikolog Karaçiçek, havadaki düzensizliklerin, ani sıcaklık değişimlerinin ve güneşli havadan yağmurlu havaya geçişlerin psikolojimizi önemli ölçüde etkilediğini belirtti. Karaçiçek’e göre, güneşli bir günü takip eden kapalı ve yağmurlu bir gün, beyindeki serotonin seviyelerinde değişikliğe neden olabilir ve bu da motivasyon eksikliği, huzursuzluk ve hafif depresif belirtilere yol açabilir.

Karaçiçek, “İlkbahar ve sonbahardaki hava geçişleri de zaten mevcut depresyonu tetikleyebilir. Güneş ışığının azalması, biyolojik sağlığımızı bozarak ruh halimizi olumsuz etkileyebilir. Ani hava değişiklikleri, anksiyete seviyelerini artırabilir. Bazı araştırmalar, barometrik basınç değişikliklerinin migren ve panik ataklarına neden olabileceğini göstermektedir” dedi.

Hava durumundaki sürekli değişikliklerin vücut biyolojimizi bozarak insanları zorladığını belirten Karaçiçek, şunları ekledi:

“Genel halsizlik, motivasyon eksikliği ve odaklanma problemleri, öfke patlamalarına neden olabilir. Güneşli bir günden sonra yağmurlu bir gün, enerjik bir insanın bile dışa dönüklüğünü engelleyebilir, sosyal yaşamını sınırlayabilir. İnsanlar, sosyal etkinliklere katılmakta isteksizlik yaşayabilir. Bu durumda, bireyler endişeli hissedebilir ve psikolojik olarak zorlanabilirler.”

Karaçiçek, bu durumla başa çıkmak için şunları önerdi:

  • Güneşli havalardan faydalanın ve her gün en az 30 dakika yürüyüş yapın.
  • Hava kötüyse, evde pilates, yoga veya egzersiz yapabilirsiniz.
  • Uyku düzeninize dikkat edin ve ekranlardan uzak durun.
  • Beslenmenize özen gösterin, sağlıklı beslenme hava değişikliklerinin etkilerini azaltabilir.
  • Hobilerinize zaman ayırın, film izlemek, kitap okumak psikolojinizi olumlu etkileyebilir.
  • Planlı bir gün geçirin, belirsizlikleri azaltarak psikolojik denge sağlayın.
  • Sevdiklerinizle iletişimde kalın, sosyal destek psikolojinizi güçlendirebilir.

Related Posts

Sağlıklı yaşamın anahtarı! Mevsim geçişleri bağırsak mikrobiyotasını nasıl etkiliyor?

Bağırsak mikrobiyotasının, mevsimsel çevre değişikliklerine ve diyet farklılıklarına duyarlı olduğunun söyleyen Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, mevsim geçişinde ortaya çıkabilecek sorunları anlattı.

Havalar ısınıyor, sahte güneş kremlerine dikkat!

“Ürün takip sisteminde kayıtlı olup olmadığı sorgulanmalıdır”

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.

Ülkemizden gençler ‘kaygılı’: ‘Gençlerin ülkemizde yaşam kaygısı yüksek’

Türkiye’de gençlerin en büyük sorunlarından biri gelecek kaygısı. Zorlaşan hayat şartları gençleri, geleceğe karşı umutsuzluğa düşürüyor. Şen, bu sürecin gençleri nasıl etkilediğini gazetemize anlattı.

Kanserle mücadelede gizli güç!

Kemoterapi sonrası zihin bulanıklığı, kalp çarpıntısı ya da sinir ucu hasarları yaşayan milyonlarca hasta için umut verici bir gelişme var: Egzersiz. Bilim insanları bu basit alışkanlığın tedavi sürecini nasıl değiştirdiğini açıkladı.

Seyahatte karşılaşabileceğiniz ölümcül risk: Belirtilere dikkat!

Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen sıtma, özellikle tropikal bölgelerde yeniden yükselişte. Tropikal bölgelerden gelen vakalarda endişe verici bir artış yaşandığını vurgulayan Prof. Dr. Bahadır Ceylan, yüksek ateşle başlayan hastalığın tedavi edilmezse çoklu organ yetmezliği ve ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir