Alzheimer’a umut olacak keşif!

Alzheimer Hastalığına Yeni Bir Bakış: Prof. Dr. Konuk’tan Umut Verici Keşif

Milyonlarca insanı etkileyen ve henüz kesin bir tedavisi bulunmayan Alzheimer hastalığıyla mücadelede Türk bilim insanları umut verici bir adım attı. Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Moleküler Biyoloji Yüksek Lisans Programı Başkanı Prof. Dr. Muhsin Konuk, yürüttükleri çalışmada hastalığı tetikleyen önemli bir hücresel yolun keşfedildiğini ve bu sürecin durdurulabildiğini duyurdu.

Hücredeki “Toksik Protein” Üretimi Durduruldu

Prof. Dr. Konuk, doktora öğrencisi Arş. Gör. İrem Gülfem Albayrak ile yaptıkları çalışmanın detaylarını paylaştı. Çalışma sonucunda Alzheimer’a neden olan amiloid plakların oluşumunu incelediklerini belirten Prof. Dr. Konuk, hücre zarındaki proteinlerin asitlik dengesini değiştirerek zehirli protein üretimini tetiklediğini ortaya koydu. Yapılan çalışma sonucunda bu süreci durdurmanın mümkün olduğu belirtildi.

Sıradaki Hedef: Doğal Tedavi Molekülleri Bulmak

Doğal yollarla bu mekanizmayı düzenleyecek tedaviler geliştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Prof. Dr. Konuk, “Amacımız, Alzheimer hastalığının önlenmesine yardımcı olacak bitkisel veya diğer organizmalardan elde edilecek ilaç moleküllerini bulmak. Bu sayede Alzheimer’a yakalanmadan önlenebileceğini umuyoruz.” dedi.

Genç Bilim İnsanlarına Tavsiyeler

Bu önemli keşifte sabrın ve azmin büyük rol oynadığını belirten Prof. Dr. Muhsin Konuk, genç bilim insanlarına sabırlı olmaları ve pes etmemeleri gerektiğini vurguladı. “Bu alanda başarılı olmak için sabır ve sürekli deneme gerekiyor. Bilim insanı olmanın getirdiği zevki başka hiçbir şeyle ölçemeyiz. Temel moleküler biyoloji ve genetik bilgisine sahip olanlar, laboratuvar deneyimine sahip olanlar büyük başarılar elde edebilir. Gelecekte bu alan çok önemli olacak.” şeklinde konuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Related Posts

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına 6 haftada yaklaşık 5 milyon kişi katıldı

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde hayata geçirilen “İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasının ilk 6 haftasında, 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin yapıldığını bildirdi. Ölçümler sonucunda, 2 milyon 985 bin 25 kişinin vücut kitle indeksinin, normal kilo aralığının üzerinde olduğu tespit edildi

Hem şekerli hem faydalı: Dondurmanın şaşırtıcı etkisi

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurma, serinletici tadıyla küçük büyük herkesin favori lezzetleri arasında yer alıyor. Ancak bu tatlı kaçamağın sağlık üzerindeki etkileri, yıllardır tartışma konusu. “Şekerli olduğu için zararlı” düşüncesi olsa da uzmanlar tersini söylüyor.

“e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi”ne yeni özellikler eklendi

“e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi”ne yeni özellikler eklendi

Kalp krizlerinin sabah saatlerinde daha fazla yaşanmasının sebebi işte bu!

Araştırmalar, sabah saatlerinde kalp krizi riskinin %40 daha yüksek olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre bu durumun arkasında tek bir neden yok. İşte o sebepler…

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

Obezite stres ve teknoloji kullanımı kısırlık riskini artırıyor

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, obezite, stres ve elektronik cihaz kullanımının üreme sağlığı açısından risk oluşturduğunu belirtti. Uzman Danacıoğlu, yaşam kalitesinin üreme sağlığını doğrudan etkilediğine dikkat çekti.