Seyahatte karşılaşabileceğiniz ölümcül risk: Belirtilere dikkat!

Sıtmanın Belirtileri ve Riskleri

Yüksek ateş, titreme, bilinç kaybı ve çoklu organ yetmezliği sıtma hastalığının belirtileri arasında yer almaktadır.

Tropikal bölgelerin ölümcül hastalığı sıtma, sadece Afrika ya da Asya’nın değil, dünya genelinde önemli bir sorun haline gelmiştir. Her yıl binlerce kişi bu hastalıkla karşı karşıya kalmaktadır.

Türkiye, geçmişte sıtma hastalığını yok etmiş olsa da yurt dışından gelen vakalarla tekrardan karşılaşmaktadır. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bahadır Ceylan, sıtmanın bulaşma şekilleri ve etkileri konusunda bilgi verdi.

ANOFEL SİVRİSİNEĞİ VE BATAKLIK ALANLAR RİSKİ ARTIRIYOR

Sıtmanın sivri sinekler aracılığıyla insanlara bulaştığını belirten Prof. Dr. Ceylan, “Anofel sivrisineği, bataklık, nehir ve su birikintilerinde çoğalır. Türkiye’de de bu tür sinekler bulunmakta ve eskiden sıklıkla sıtma vakaları görülmekteydi. Ancak sıtma hastalığı kontrol altına alındı ve Türkiye bu konuda başarılı bir süreç geçirdi.”

TROPİKAL BÖLGELERDEN DÖNENLER DİKKAT ETMELİ

Türkiye’de görülen sıtma vakalarının büyük çoğunluğunun tropikal ülkelerden gelen kişilerde tespit edildiğini belirten Prof. Dr. Ceylan, “Sıtma ateş yükselmesiyle kendini gösterir. Bu ateş, parazitin neden olduğu hücresel hasar sonucu ortaya çıkar. Hastalık, bağışıklık sistemini olumsuz etkiler ve vücuda zarar vermeye başlar. Bu durumda organ yetmezlikleri oluşabilir. Bu sebeple, yurt dışından dönen her birey, ateş ve titreme gibi belirtilerle karşılaştığında hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.”

ERKEN TEDAVİ ÖNEMLİDİR

Sıtmanın tedavi edilmediği durumlarda ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Ceylan, “Sıtma parazitiyle mücadele için hızlı bir şekilde ilaç tedavisine başlanmalıdır. Aksi halde, çoklu organ yetmezliği, şok ve ölüm riskleri ortaya çıkabilir. Bu nedenle, özellikle tropikal bölgelere seyahat eden bireyler, belirtileri açısından dikkatli olmalı ve gerektiğinde uzman bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.”

Related Posts

Bu belirtiyi hafife almayın! 3 haftayı geçtiyse aman dikkat

Doç. Dr. Hatice Bengü Çobanoğlu, gırtlak kanserlerinin ilk belirtisinin yalnızca ses kısıklığı olabileceğini vurguladı. Doç. Dr. Çobanoğlu, 3 haftadan uzun süren ses kısıklıklarında mutlaka hastaneye başvurulması gerektiğini belirtti.

Sigara Dumanı DNA’mıza Zarar Veriyor

Sigara dumanı ve kirli hava sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, sigara dumanı ve kirli havadan nasıl korunacağımız hakkında bilgi verdi.

Kırklareli’nde 2. Otizm Çalışmaları Konferansı Düzenlendi

Kırklareli’nde 2. Otizm Çalışmaları Konferansı yapıldı KIRKLARELİ – Kırklareli’nde düzenlenen 2. Otizm Çalışmaları Konferansı’nda otizm farkındalığına vurgu yapıldı. İl Sağlık Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim …

Her gün tükettiğimiz bu baharatlar yan yana gelince mide sağlığını tepetaklak ediyor

Bazı baharatlar tek başına şifa olsa da birlikte kullanıldıklarında mideye ciddi zarar verebiliyor. Uzmanlara göre, her gün soframızda yer alan bu iki baharatın kombinasyonu mide yanması, reflü ve hatta kanama riskini bile tetikleyebiliyor…

Bakırköy’de ücretsiz ağız ve diş sağlığı polikliniği hizmette

Halk sağlığı odaklı çalışmalarını artıran Bakırköy Belediyesi, baştan sona yenilenen Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde ücretsiz diş temizliği, dolgu, diş çekimi ve kanal tedavisi hizmetini vatandaşlarla buluşturdu. Bakırköy Belediye Başkanı Doç. Dr …

Adana’da Uyuşturucu Ticareti Yapan 4 Kişi Tutuklandı

Adana’nın Kozan ilçesinde bir haftada yapılan uygulamalarda uyuşturucu ticareti yaptığı tespit edilen 4 şahıs, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Kozan İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 14-21 Nisan tarihlerinde “Kozan’a Güven Uygulamaları …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir