Şubat depreminin 2. yıl bilançosu: Gereken dersler alındı mı

AFAD, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlere ilişkin 2. yıl değerlendirme raporunu paylaştı.

AFAD raporuna göre, afetin ardından bölgeye toplam 148 milyar 812 milyon TL nakdi destek aktarıldı. Enkaz kaldırma ve geçici barınma için devlet tarafından 39,7 milyar TL hasar ödemesi yapıldı​. Depremzedelere yönelik kira desteği programı kapsamında 362 bin 739 haneye 34,5 milyar TL kira yardımı sağlandı.

Kalıcı konutların inşası hızla devam ederken, bugüne kadar 452 bin 983 bağımsız bölümün ihalesi yapıldı. 201 bin 431 konut ve 149 iş yeri hak sahiplerine teslim edildi​.

DEPREME KARŞI ALINAN ÖNLEMLER

AFAD, deprem sonrası afet yönetimini güçlendirmek amacıyla eğitim kapasitesini genişletti. 100 bin kişilik arama kurtarma ekibi oluşturuldu ve AFAD gönüllü sayısı 1 milyon 565 bine ulaştı​. Ayrıca, deprem erken uyarı sistemleri geliştirilerek Marmara Bölgesi’nde 298 sensörle aktif fay hatları takip edilmeye başlandı​.

Türkiye’nin farklı bölgelerinde risk azaltma çalışmaları da hız kazandı. Karadeniz Bölgesi’nde sel ve taşkın riskini azaltmaya yönelik dere ıslah çalışmaları sürdürülüyor. İstanbul’da ise ikinci lojistik depo inşa edilerek olası Marmara Depremi’ne karşı hazırlık yapılıyor​.

6 ŞUBAT DEPREMLERİ

6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler, 7 büyük sarsıntı ve 67 bin 669 artçı depremle Türkiye tarihinin en yıkıcı afetlerinden biri oldu. 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, Hiroşima’ya atılan atom bombasının 2 bin katı büyüklüğünde enerji açığa çıkardı.

Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa dahil 11 il doğrudan etkilendi. Depremler, 14 milyon kişiyi etkileyerek 1,2 milyon km²’lik bir alanda hissedildi.

CAN KAYBI VE HASAR DURUMU

AFAD verilerine göre, depremde 53 bin 737 kişi hayatını kaybetti, 107 bin 213 kişi yaralandı. Hasar tespit çalışmalarında 2 milyon 381 bin 888 bina incelendi ve 671 bin 581 konut, 113 bin 814 iş yeri, 25 bin 507 ahır ağır hasar aldı veya yıkıldı.

ARAMA KURTARMA VE AFET MÜDAHALESİ

Deprem sonrası 93 ülkeden 11 bin 488 uluslararası arama kurtarma personeli Türkiye’ye geldi. 35 bin 250 kişilik arama kurtarma ekibi sahada görev yaptı. 1 milyon çadır ve 5 milyon battaniye dağıtıldı, 1 milyondan fazla insan geçici barınma tesislerine yerleştirildi.

Depremzedelerin tahliyesi için hava, kara, deniz ve demiryolu kullanılarak 3 milyon 549 bin 443 kişi güvenli bölgelere taşındı.

YENİDEN YAPILANMA VE NORMALLEŞME ÇALIŞMALARI

Türkiye, tarihinin en büyük afet yönetim operasyonlarından birini yürütüyor. Arama kurtarma ve yeniden yapılanma süreci hızla devam ederken, bölgedeki yaşamın normale dönmesi için çalışmalar sürüyor.

Related Posts

Ümit Özdağ’dan ‘ittifak’ açıklaması: Şartlar birlik olmaya zorluyor

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır’ı ziyaretinde ‘ittifak’ sorusuna “Henüz bir seçim atmosferi olmadığı için bir somut proje olarak ittifak sürecinden bahsetmek mümkün değil. Ancak şunu görüyoruz ki Türkiye’nin objektif şartları birlik olmayı zorluyor” diyerek yanıt verdi.

100 kişinin hayatını kaybettiği deprem davasının bilirkişi raporu 2.5 yıl sonra geldi

Hatay’da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 100 kişinin hayatını kaybettiği Süleyman Mutlu Apartmanı’na ilişkin ilk bilirkişi raporu, depremin üzerinden iki buçuk yıl geçtikten sonra soruşturma dosyasına girdi.

Avrupa Birliği’nden Azerbaycan ve Ermenistan’a çağrı

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas , Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan’la Erivan’da düzenledikleri ortak basın toplantısında, AB’nin, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin …

Yaşlı adam, karısını tüfekle katletti!

Adıyaman’ın Gerger ilçesinde Ahmet Dolaş, tartıştığı eşi Leyla Dolaş’ı av tüfeğiyle vurarak öldürdü. Zanlı jandarma tarafından gözaltına alındı.

Milli Eğitim ‘tahsis yok’ demişti… TÜGVA’ya 187 devlet okulu tahsis edilmiş!

CHP’li Uğur Kalkan, AKP’ye yakınlığıyla bilinen Türkiye Gençlik Vakfı(TÜGVA)’nın Gaziantep’te devlet ve belediye imkânlarını kullanarak büyüdüğünü, devletin okullarında yaz okulları açmaya devam ettiğini ifade etmişti. Kalkan, yaz okulu projesi kapsamında TÜGVA’nın Gaziantep genelinde 187 devlet okulunun tahsis edildiğini söyledi.

Prof. Dr. Adem Sözüer’den CHP’nin kurultay davasına ilişkin 10 maddelik açıklama

Prof. Dr. Adem Sözüer, CHP’ye açılan kurultay davasına ilişkin olarak açıklama yaptı. Sözüer, bu davanın ‘görünüşte dava’ olduğuna ve siyasi tasfiye için açıldığına ilişkin olarak 10 maddelik açıklamasında, “Partilerin hukuk dışı yöntemlerle etkisizleştirilmesi esasen suçtur. Bu suçların mağduru sadece o partinin üyeleri değil tüm toplumdur” dedi.