113 milyon yıllık ‘cehennem karıncası’ ortaya çıktı

Vulcanidris cratensis: Yeni Keşfedilen Antik Karınca Türü

Yakın zamanda keşfedilen antik tür Vulcanidris cratensis olarak adlandırıldı. Bilim insanları, bu türün yukarı doğru kıvrılan, orak benzeri çenelere sahip olduğunu ve avını yakalayıp delmek için bu çeneleri kullanmış olabileceğini belirtti.

Çalışmanın yazarlarından Anderson Lepeco, bu fosilin “karıncaların jeolojik kayıtlardaki tartışmasız en eski örneği” olduğunu vurguladı. Lepeco aynı zamanda, “Bu keşfi ilginç kılan şey, yok olmuş ‘cehennem karıncası’ grubuna ait olmasıdır. Bu türler, garip avlanma adaptasyonlarıyla bilinir” dedi.

Cehennem karıncaları, dikey kapanan çenelere ve çenelerinin üstünde boynuz benzeri yapılarla donatılmış ağızlara sahip olmalarıyla modern karıncalardan farklıydı. Bazı önceki keşiflerde, bu karıncaların avlarını tam öldürme anında amber içinde donmuş halde bulunduğu bilinmektedir.

Yeni tür, Brezilya’daki Crato Formasyonu’nda, kalker kayaçlar içinde korunmuş halde keşfedildi. Fosilin aslında yıllar önce keşfedilip Zooloji Müzesi koleksiyonuna dahil edildiği, ancak yakın zamanda yeniden incelenerek türünün ve öneminin fark edildiği açıklandı.

Fosil, mikro-bilgisayarlı tomografi kullanılarak detaylı şekilde incelendi ve çene yapısının tipik cehennem karıncası morfolojisini taşıdığı doğrulandı. Bu da türün, soyunun karakteristik özelliklerini çok erken dönemde geliştirdiğini göstermektedir.

Araştırmacılar ayrıca, bu türün Myanmar’da amber içinde bulunan diğer cehennem karıncalarıyla yakın akraba olduğunu belirtti. Bu durum, karıncaların Dünya’ya beklenenden çok daha erken yayıldığını düşündürmektedir.

Lepeco, keşfin bilimsel önemine vurgu yaparak, “113 milyon yıl önce yaşamış bu kadar özel bir karınca, evrimsel adaptasyonların düşündüğümüzden çok daha hızlı geliştiğini göstermektedir” dedi.

Related Posts

ABD, gizli casus uçağına füzeleri havada “eriten” bir lazer silahı taktı

3. Dünya Savaşı endişeleri artarken, ABD füze savunması için casus uçaklarını füze savar lazer silahlarıyla donatmaya başladı. Bunun ilk örneği ise, keşif amaçlı insansız hava aracı MQ-9B SkyGuardian oldu.

Windows 11 25H2 güncellemesi: Kodlardan gelen ipuçları ortaya çıkıyor

2025’in ikinci yarısında yayımlanması beklenen Windows 11 25H2 güncellemesi, yapı numarasında küçük değişikliklerle yeni özellikler sunabilir.

Artçı deprem nedir? Öncü deprem nedir? İşte anlamları

Son olarak İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki sarsıntı, deprem gerçeğini bir kez daha gündeme taşıdı. Deprem terimleri çok merak edilenler arasında. Bu makalede ise öncü deprem nedir, artçı deprem nedir sorularının yanıtlarına bakıyoruz.

iPhone 17 ile birlikte, iPhone’larda 12 GB RAM dönemi başlıyor

Apple, iPhone 17 serisinde RAM kapasitesini artırmayı planlıyor. iPhone 17 Air, iPhone 17 Pro ve Pro Max modellerinde 12 GB RAM ile çoklu görev performansı ve Apple Intelligence’ın etkinliği üst seviyelere çıkarılabilir.

Split Fiction oyunu film oluyor! İşte başrolü

Yılın en iyi oyunları arasında gösterilen Split Fiction, sinema dünyasına adım atmaya hazırlanıyor. Bu başarı sonrası, hızla başlatılan film uyarlaması çalışmaları kısa sürede somut bir aşamaya geldi. Bu gelişme, oyunun fanlarını oldukça sevindirdi …

Intel’in AI stratejisi ters tepti: Eski nesil daha çok satıyor

Intel, yapay zekâ odaklı işlemci pazarında kan kaybetmeye devam ediyor. Meteor Lake, Lunar Lake ve Arrow Lake mimarilerine sahip işlemciler, piyasada tahmin edilen talebi karşılayamadı. Kullanıcılar, önceki nesil işlemcilere odaklanırken …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir